wczytywanie

Obchodzimy dziś (26 marca) Międzynarodowy dzień Szpinaku.

Co wiemy o tych zielonych liściach – uwielbianych przez wielu z nas, ale także często niedocenianych, i nielubianych zwłaszcza przez najmłodszych?

Szpinak dzięki bogactwu składników mineralnych, witamin i błonnika uważany jest za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie!

Ma mało kalorii, głównie ze względu na dużą ilość wody – 91%, 6% białka, a zawartość błonnika to aż 9%, jego indeks glikemiczny wynosi 15.

Warto wiedzieć, że szpinak podany obróbce termicznej (np. blanszowanie) zachowuje wiele ze swoich właściwości odżywczych. W szpinaku znajdziemy także:

• Witamina A, która wspiera zdrowie naszych oczu i skóry
• Witamina C, która jest niezastąpionym przeciwutleniaczem (porcja 100 gram szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 37%
• Witamina K, która bierze udział w krzepnięciu krwi – 100 gram szpinaku 878%
• Foliany, bardzo ważny składnik dla kobiet w ciąży, lub planujących ciążę, który jest odpowiedzialny za kształtowanie układu nerwowego płodu
• Żelazo, składnik hemoglobiny transportujący tlen w organizmie
• Magnez, ważny dla układu sercowo-naczyniowego, 100 gram szpinaku pokrywa aż 25% dziennego zapotrzebowania na magnez
• Witamina E, witamina B2, witamina B6, miedź, mangan, wapń, potas i selen Szpinak powinien gościć na naszych stołach tak często jak jest to możliwe.

Szpinak powinien gościć na naszych stołach tak często jak jest to możliwe. Jest zdrowy, smaczny i spowalnia proces starzenia się!

Wszystko za sprawą przeciwutleniaczy (np. karotenoidów) – pomaga nam zmniejszać stres oksydacyjny, który nie jest dobry dla naszego zdrowia (powoduje przyspieszanie procesu starzenia, zwiększa ryzyko występowania nowotworach i cukrzycy). Szpinak to może być nasza tajna broń w procesie starzenia się organizmu.

To jak? Dziś na obiad szpinak?

Jeśli chcecie przygotować szpinakowe danie, poniżej znajdziecie świetny przepis np. na obiad – a co najlepsze, szybki i jednogarnkowy!

Składniki:
• Filet z indyka, 150 g – porcja
• Ryż basmati, 50 g – pół woreczka
• Szpinak świeży lub mrożony, 4-6 garści
• Serek feta, 60 g – porcja
• Oliwa z oliwek, 5 g – 1 łyżeczka

Przygotowanie:
Fileta myjemy i kroimy w kostkę. Na patelnie (lub do garnka) wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy łyżeczkę oliwy i wrzucamy pokrojonego w kostkę fileta. Podgrzewamy do zagotowania i odparowania wody. Dodajemy szpinak, ponownie delikatnie podlewamy wodą i podsmażamy aż do zarumienienia się mięsa. Następnie wsypujemy ryż i mieszamy (ryż powinien się delikatnie podsmażyć). Znowu dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem mieszając regularnie aż do zagotowania ryżu. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku np. pieprzem lub czosnkiem. Smacznego!

 











Odbierz zamówienie
za darmo w jednej
z naszych aptek
zapłać on-line
lub przy odbiorze
masz wątpliwości?
nasz farmaceuta
chętnie pomoże!

Newslleter

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco

Trwa przetwarzanie danych...

W naszej drogerii za zakupy zapłacisz szybko i bezpiecznie!

Drogeria internetowa - płatności on-line
Strony internetowe Nowy Sącz